Lixandru: Președintele comisiei de la Liceul „Bolintineanu”, numit cu 48 de ore înaintea probei

Lixandru: Președintele comisiei de la Liceul Bolintineanu, numit cu 48 de ore înaintea probei
Publicat: 02/07/2013, 10:44
Actualizat: 09/02/2019, 13:31

Președintele comisiei de examen de la Liceul „Bolintineanu” fusese numit cu 48 de ore înaintea probei scrise la Limba română, prin ordin de ministru, acesta fiind Grațiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, președintele Comisiei de bacalaureat din Capitală

„Președintele Comisiei de bacalaureat este un cadru didactic universitar, nominalizat prin ordin de ministru, cu 48 de ore înainte de proba scrisă. La Liceul «Dimitrie Bolintineanu» fusese nominalizată Grațiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica din București”, a spus președintele Comisiei Municipale de Bacalaureat București, Florin Lixandru.

El a mai spus că duminică a avut loc instruirea președinților comisiilor de bacalaureat, în prezența directorilor unităților de învățământ, care apoi i-au condus pe președinți în școli, pentru a le prezenta modul în care a fost organizată unitatea de învățământ pentru proba scrisă la Limba și literatura română, susținută luni.

Lixandru a declarat că, potrivit Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, este interzis directorului școlii să fie prezent în școală în ziua în care au loc probele scrise.

De asemenea, prin metodologie este interzisă rezolvarea de către cadrele didactice a subiectelor sau ajutarea elevilor la rezolvarea subiectelor din ziua de examen. Mai mult, profesorului supraveghetor trebuie să fie de altă specialitate decât cea a cărei probă se desfășoară în ziua respectivă.

„Încălcarea metodologiei se pedepsește chiar și cu sancțiune penală, în funcție de gravitatea faptei comise”, a mai spus președintele Comisiei Municipale de Bacalaureat București.

Potrivit Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, „în timpul desfășurarii probelor scrise, asistenții nu dau candidaților nicio indicație, nu discută între ei și nu rezolvă subiectul de examen”

„Unul dintre asistenți stă în fața clasei, celălalt în spatele clasei și nu au alte preocupări în afară de supraveghere. În cazul în care aceștia încalcă aceste dispoziții, președintele comisiei poate decide înlocuirea lor și, dacă este cazul, poate face și propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinară”, se mai arată în documentul citat.

„Eventualele fraude sau tentative de fraudă, alte nereguli în desfășurarea examenului, semnalate asistenților de către candidați sau sesizate de vicepreședinte, secretar, membrii comisiei, de asistenți sau de către delegații Comisiei Naționale de Bacalaureat ori ai comisiei județene/a municipiului București, vor fi comunicate imediat președintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen. Comisia de bacalaureat județeană/a municipiului București va fi informată, imediat, despre orice situație specială”, potrivit metodologiei.

De asemenea, în metodologie se mai arată că în timpul desfăsurarii probelor scrise, precum și pe perioada evaluarii probelor scrise, în salile de examen și în centrele zonale de evaluare au voie să intre numai președintele, vicepreședintele, secretarul și membrii comisiei din centrul de examen, persoane delegate de către Comisia Națională de Bacalaureat sau de comisia de bacalaureat județeană sau a municipiului București pentru a controla desfășurarea corectă a examenului.

„Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum și cel de conducere, de îndrumare și de control din învățământ, implicat în desfășurarea examenului de bacalaureat răspund disciplinar pentru încalcarea îndatoririlor care le revin, precum și pentru încalcarea normelor de comportare, prin care daunează interesului învățământului și prestigiului instituției”, potrivit documentului citat.

Conform metodologiei, „cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracțional, respectiv furnizarea soluțiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijentă în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sunt sancționate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sau ale Codului penal”.

În astfel de cazuri, Comisia Naționala de Bacalaureat sau, după caz, comisia de bacalaureat județeană, respectiv a municipiului București va sesiza în scris organele de cercetare penală.

„Prevederile alineatului (3) se aplică și persoanelor care au contribuit la elaborarea sau transmiterea subiectelor/ baremelor de evaluare și notare pentru probele orale sau scrise și au întreprins acțiuni care au constat în divulgarea parțială sau integrală a subiectelor/ baremelor de evaluare și de notare”, se mai arată în documentul citat.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliția Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupție, a fost reținută, iar marți ar urma să fie dusă la instanță cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influență.

Potrivit unor surse judiciare, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” ar fi recunoscut că a luat bani de la elevi pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat să le faciliteze copierea sau să îi ajute la rezolvarea subiectelor.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba și literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidați.

La câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcțiile de conducere a directorului și directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum și a directorului Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condițiile pentru ca absolvenții de clasa a XII-a să poată susține toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Ulterior, Ministerul Educației a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Perchezițiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfășurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat luni, între alte probe, în urma perchezițiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupție presupus săvârșită la examenul de bacalaureat.

Surse judiciare au declarat luni pentru MEDIAFAX că anchetatorii care au descins la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au ridicat înscrisuri, obiecte și laptopuri, dar și toate înregistrările video făcute în sălile de examinare și în alte spații din liceu.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați la Poliția Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Unii profesori sunt suspectați că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba și literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiți bani și cadouri care le-ar fi parvenit în aceeași zi, au mai arătat sursele citate.

Sursele din rândul anchetatorilor au mai arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

Sesizarea privind fapte de corupție în cazul examenului de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamația nu a venit de la părinți sau elevi.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, după ce PDL a cerut reluarea probei, că subiectele probei de Limba română de la bacalaureat au fost transmise în condiții de securitate, nu există niciun indiciu de fraudă, iar examenul va continua așa cum a fost stabilit.

„Vreau să precizez faptul că nu există niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limbă română scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise în condiții de securitate, proba de luni s-a desfășurat în condiții bune în toate centrele de examen, cu excepția Liceului «Dimitrie Bolintineanu»”, a spus ministrul Educației.

Pricopie a precizat că examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marți fiind programată proba la limba și literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului și vineri proba la alegere a profilului și specializării.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
O erupție uriașă din clasa X a lansat o furtună solară masivă spre Pământ: Aurore...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Anvelopele care devin obligatorii în România. Toți șoferii trebuie să circule cu ele
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
António Guterres, secretarul general al ONU, declarat „persona non grata” de guvernul israelian